Agent en Boef en de fopmoppen

Boef zit gevangen. Maar wat een gevangenis: een royale ruimte wordt door een traliewerk in twee├źn gedeeld. De ene helft is het domein van Agent en Politiehond, een mollig mopshondje, de andere dat van Boef. Ze zitten bijna op elkaars lip. Dat weerhoudt Boef er niet van een ontsnappingspoging te ondernemen. Met een list slaagt hij erin Agent in zijn gedeelte te lokken en daarbij blijft de deur openstaan. In een oogwenk is Boef ontsnapt. Wat dan volgt is een doldwaze achtervolging waarbij Boef er telkens in slaagt Agent te foppen.

 

De Leespluim van de maand februari 2014 gaat naar het boek Agent en Boef en de fopmoppen van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer, uitgeverij Lannoo. Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

Juryrapport: Leespluim van de maand februari 2014

Ruim vijf jaar geleden verscheen het eerste Agent en Boef-prentenboek waarin tekst en illustraties een uiterst komisch verhaal vertelden. En nu dan het vierde deel in deze serie. Weer weten Veldkamp en De Boer de bizarre relaties tussen Agent en Boef op slapstickachtige wijze gestalte te geven. Lezers van de eerdere delen zullen vertrouwde elementen herkennen. Boef zit gevangen. Maar wat een gevangenis: een royale ruimte wordt door een traliewerk in tweeën gedeeld. De ene helft is het domein van Agent en Politiehond, een mollig mopshondje, de andere dat van Boef. Ze zitten bijna op elkaars lip. Dat weerhoudt Boef er niet van een ontsnappingspoging te ondernemen. Met een list slaagt hij erin Agent in zijn gedeelte te lokken en daarbij blijft de deur openstaan. In een oogwenk is Boef ontsnapt. Wat dan volgt is een doldwaze achtervolging waarbij Boef er telkens in slaagt Agent te foppen. Dat begint als hij met vals geld een winkel met fop-artikelen leegkoopt en vervolgens de spulletjes op een schoolplein uitdeelt aan de kinderen die er zich kostelijk mee vermaken. Als Agent er aankomt is Boef al gevlogen. Zo gaat het een tijdje door in de dierentuin waar het Boef weer lukt aan Agent te ontkomen en hen bovendien in hachelijke situaties brengt. Maar dan komt er een onverwachte omslag. Als Boef uitdagend roept: ‘Pak me dan!’, antwoordt Agent dat hij Boef niet meer gaat vangen, dat hij een andere Boef heeft ontmoet die niet steeds ontsnapt. Grote teleurstelling bij Boef en die zint al op een nieuw plannetje: hij zal de nieuwe boef laten ontsnappen en dan moet Agent hen allebei vangen. Maar dan blijkt dat Agent met Politiehond een slim fop-idee heeft bedacht. Met als resultaat dat Boef achter de tralies verdwijnt. En kijk, Agent en Boef zijn allebei tevreden over de afloop en Boef zegt: ‘Morgen weer?’ Maar voor het zover is moeten de lezertjes eerst nog de grappige details op de illustraties bekijken: de kinderen met de fopspullen, de bananenschillen her en der, de tralies die dwars door de tafel en bank lopen, het schortje van Agent. En natuurlijk het streepje erbij op de lijst waarop Boef zijn detentiedagen bijhoudt.

Boekgegevens
Titel: Agent en Boef en de fopmoppen
Auteur & illustrator: Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer
ISBN: 978 94 014 0926 1
Uitgeverij Kluitman, € 9,99
Prentenboek 0-6 jaar