Broertje ruilen

Hij stinkt, hij is stom, hij kwijlt, hij is niet leuk. Het zal je maar gezegd worden, maar zo denkt Kaatje over haar babybroertje. Maar het ergste is: hij neemt alle plaats in op mama’s schoot. Kort gezegd: Kaatje is stik jaloers op de aandacht die haar broertje krijgt. Alsof er geen Kaatje meer bestaat. Dat voelt ze wel heel erg als het broertje een kleffe klapzoen van zijn moeder krijgt en zij niet. En ze wil niets liever. De illustraties bij deze scene laat er geen twijfel over bestaan hoe Kaatje zich voelt: een gezicht van zeven dagen onweer. Er blijkt in dat opzicht niet eens zo veel verschil te zijn tussen krokodillen- en mensenkinderen.

 

De Leespluim van de maand mei 2014 gaat naar het boek Broertje ruilen van Jan Ormerod en Andrew Joyner, Uitgeverij Leopold. Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

Juryrapport: Leespluim van de maand mei 2014

Hij stinkt, hij is stom, hij kwijlt, hij is niet leuk. Het zal je maar gezegd worden, maar zo denkt Kaatje over haar babybroertje. Maar het ergste is: hij neemt alle plaats in op mama’s schoot. Kort gezegd: Kaatje is stik jaloers op de aandacht die haar broertje krijgt. Alsof er geen Kaatje meer bestaat. Dat voelt ze wel heel erg als het broertje een kleffe klapzoen van zijn moeder krijgt en zij niet. En ze wil niets liever. De illustraties bij deze scene laat er geen twijfel over bestaan hoe Kaatje zich voelt: een gezicht van zeven dagen onweer. Er blijkt in dat opzicht niet eens zo veel verschil te zijn tussen krokodillen- en mensenkinderen. Het verhaal mag zich dan wel grotendeels afspelen in een winkelstraat die vertrouwd voorkomt: hoedenwinkel, banketbakker, klokkenwinkel, babywinkel, speelgoedwinkel, boekhandel, maar er is geen mens te zien, alleen maar dieren. Apen, zebra’s, neushoorns, antilopen, muizen, konijnen. En krokodillen dus, Mama Krokodil, Kaatje en het babybroertje. Mama Krokodil wil een hoed ruilen die niet helemaal naar haar zin is voor een die precies goed is. Terwijl Mama in de hoedenwinkel is, moet Kaatje goed op haar broertje passen. Ze staan vlak bij de babywinkel. En Kaatje bedenkt: als je een hoed die niet precies goed is kunt ruilen, waarom dan een baby niet. Ze stapt de winkel in en zowaar, ze krijgt een panda mee om even uit te proberen. Maar die begint in een café de bamboestoelen op te eten. Terug naar de winkel. Kaatje krijgt een babyolifantje mee maar die spettert iedereen nat. Dan mag ze een babytijger-tweeling proberen. Die zetten prompt een speelgoedwinkel op stelten. De illustratie brengt de chaos en ontreddering  prachtig in beeld. Tenslotte komt de babyverkoper met een babykrokodilletje aanzetten, zo goed als nieuw. Na alle ellende met panda, olifant en tijgers is Kaatje er van overtuigd: haar babybroertje is helemaal goed. Als Mama Krokodil met haar nieuwe hoed terugkomt, krijgt Kaatje alle lof voor het oppassen en…een grote kleffe, knallende klapzoen. Het verhaal en de milde moraal laten zich moeiteloos overplaatsen naar de kinderwereld. De illustraties verschaffen door de rake typeringen van de dieren en de talrijke details uitbundig kijkplezier.

Boekgegevens
Titel: Broertje ruilen
Auteur: Jan Ormerod
Illustrator: Andrew Joyner
ISBN: 978 90 2586 467 5
Uitgeverij Leopold, € 13,95
Prentenboek voor 0-5 jaar