Buurman leest een boek

Het is donker, regen striemt door de straten, dorre bladeren waaien rond. Heerlijk om nu thuis te zijn en een boek te lezen. Dit beeld roepen de schutbladen voor in het boek op. Buurman zit dan ook binnen en leest een boek, zijn hond ligt lui op de vloer. Maar dan klinkt het boing, boing, boing uit het huis van de buren. Het buurmeisje speelt met een bal. Buurman staat verstoord op en bonkt op de muur. Stilte. Maar dan: la la la, het meisje zingt een lied. Buurman bonkt weer op de muur, nu iets heftiger. Stilte. En dan…
 
De KIDDO-Leespluim van de maand maart 2013 gaat naar het boek Buurman leest een boek met tekst en illustraties van Koen Van Biesen en een ingesproken cd door Warre Borgmans, uitgeverij De Eenhoorn.
Hier volgt het juryrapport van Leespluim-juryvoorzitter Herman Kakebeeke.
 
Juryrapport: KIDDO-Leespluim van de maand maart 2013
Het is donker, regen striemt door de straten, dorre bladeren waaien rond. Heerlijk om nu thuis te zijn en een boek te lezen. Dit beeld roepen de schutbladen voor in het boek op. Buurman zit dan ook binnen en leest een boek, zijn hond ligt lui op de vloer. Maar dan klinkt het boing, boing, boing uit het huis van de buren. Het buurmeisje speelt met een bal. Buurman staat verstoord op en bonkt op de muur. Stilte. Maar dan: la la la, het meisje zingt een lied. Buurman bonkt weer op de muur, nu iets heftiger. Stilte. En dan… bom bom bom – pok pok pok – trip trip trip – bof bof bof! Het buurmeisje beschikt over een ruim arsenaal van luidruchtige spelletjes: trommelen, jongleren, dansen, boksen. Buurman bedenkt een slimme tegenzet: hij bezorgt het meisje een boek. Nu heerst er stilte als buurman en meisje zijn verzonken in hun boek. Maar de hond is er ook nog en die trekt nu de aandacht met langdurig geblaf. Krachtig verbeeld op twee pagina’s met tientallen ‘wafs’. Even later zien we buurman en buurmeisje met een voldaan gezicht met de hond in de regen lopen. En de hond, die vindt gelukkig een lantaarnpaal.
Een herkenbaar verhaal, voor volwassenen die geïrriteerd raken door de herrie van de buren en voor kinderen, die, zeker als ze in een flat wonen, vaak te horen krijgen dat ze bij spelletjes aan de buren moeten denken. Tot zo ver niets opmerkelijks maar de illustraties maken er iets bijzonders van. Door een geslaagde combinatie van tekening en collega tegen een witte achtergrond en ondersteund door een krachtige typografie. Bovendien zijn er nog tal van details die de kijker verrassen. Neem bijvoorbeeld de vele houdingen en gelaatsuitdrukkingen van de hond. En ja, de hond heeft een naam, luister daarvoor naar de cd die bij het boek hoort. Daarop staat het hele verhaal te horen, met muziek erbij.
Koen van Biesen, een veelzijdig talent dat ons laat lezen, kijken en luisteren!
 
Boekgegevens
Titel: Buurman leest een boek
Tekst en illustraties: Koen Van Biesen
Ingesproken cd: Warre Borgmans
ISBN: 978 90 5838 801 8
Uitgeverij: De Eenhoorn, € 15,95                
Leeftijd: vanaf 5 jaar
Thema’s: lezen, geluid, lawaai, herhaling, emoties