Haasje Repje

Die Haasje Repje toch. Hij rent zich suf. Door het beukenbos, driemaal rond de eikenboom, heen, terug, heen en weer terug. Hij rent zo hard dat Slak hem niet eens gezien heeft.
Haasje Repje


Misschien rent hij harder dan Slak kan kijken. Samen onderzoeken ze waarom Slak niet kan rennen en ontdekken dat Slak maar een voet heeft. Slak schuifelt en gaat Haasje Repje morgen, als hij weer uitgerust is, leren hoe dat moet. Met Mol speelt Haasje Repje een raadspelletje en komt erachter de Mol bijna niets kan zien maar wel goed kan horen. Het tafereel is met veel humor uitgewerkt, zowel in de tekst als in de tekening. Mol met een roodwit gestreepte stok voor slechtzienden, Haas Repje als kikker en koe. En als Haasje Repje als  volgend spel verstoppertje bedenkt, verdwijnt Mol heel stilletjes in de grond… De enige keer dat Haasje Repje zich rustig houdt is wanneer hij ziek is en op een aandoenlijke manier door Eekhoorn verzorgd wordt. Op aanwijzingen van Merel bouwt Haasje Repje een nest, maar de eitjes willen niet komen. Tijdens het schuilen voor de regen raakt Haasje Repje in gesprek met Rups die niet kan wachten tot hij vlinder is. Met Egel rolt hij van een heuvel en eindigt tegen een boom. Dat remt hem even af. In het hol van Konijn schuilt hij voor het onweer en zijn ze samen bang. Bij een huppeltochtje langs de slootkant weet hij Reiger tegen zich in het harnas te jagen en hij ontdekt dat Pad en hij dezelfde smaak hebben. Zowel wortel als watervlooien smaken zoet, vol en sappig.


Het is duidelijk dat Haasje Repje een actief baasje is. Dat is heel goed te zien op de tekeningen van Sylvia Weve. Zij laat Haasje Repje zoevend, springend, rollend, dansend en rennend door het boek gaan. Maar bovenal is hij nieuwsgierig en meelevend. Hij kijkt al drukdoend goed om zich heen en staat in verbinding met de dieren in zijn omgeving. De verhalen zijn grappig, levendig en goed voor te lezen. De illustraties sluiten daar mooi op aan, je zou ze er eigenlijk uitvergroot of geprojecteerd op een muur bij moeten hebben. Beide bieden tal van aanknopingspunten om met kleuters over door te praten, in de klas of op de buitenschoolse opvang. Het boek is terecht opnieuw uitgegeven in een compleet herziene editie.

 

Boekgegevens

 

Titel Haasje Repje
Auteur en illustrator Bette Westera & Sylvia Weve
ISBN 9789025761141
Uitgeverij Gottmer
Prijs € 14,95
Categorie Prentenboek, vanaf 4 jaar


 


Koop dit boek Juryrapport