Wat beweegt daar, nijntje?

Nijntje is, zoals veel van de Dick Bruna figuurtjes ook in dit boek, overbekend. Wat dit boek toch weer bijzonder maakt is de vormgeving en uitvoering van het begrip beweging. De vlinder fladdert, de bal dobbert, druppels spetteren, de aap slingert, de slee zoeft. Wat een mooie bewegingswoorden.

Om de bewegingen visueel helder over te brengen is het formaat van het boek groter dan de bekende Dick Bruna-boekjes. Die ruimte werkt goed. Kleine vingertjes kunnen de uitgespaarde beweging op de pagina’s meevoelen. In de primaire achtergrondkleuren is een vilten uitsparing aangebracht die vingers laat meerollen, fladderen en spetteren en omhoog en omlaag gaan. De bewegingsbegrippen gaan in combinatie met de bekende beelden leven, krijgen een voelbare context. De een iets meer dan de ander, een bal die in het rond rolt roept toch wat vragen op.

De korte, zakelijke tekst geeft niet alleen woorden aan bewegingsbegrippen maar biedt jonge kinderen ook een schat aan heel diverse  ‘aanwijswoorden’: zee, zon, regen, boom, slee, vliegtuig, zeeleeuw, kikker en kangoeroe, berg en fiets. Kortom, een rijk, voel- en leesboek voor jonge kinderen met heel veel verschillende ingangen en toepassingen. 

Boekgegevens 

Titel Wat beweegt daar, nijntje? 
Auteur Dick Bruna 
ISBN 9789056476625
Uitgeverij Mercis
Prijs € 13,50
Categorie Prentenboek, vanaf 1 jaar

 

 


 

Koop dit boek Juryrapport