Van licht en donker, Tegenstellingen

Een boekje vol tegenstellingen, de titel geeft er meteen al een prijs: licht en donker. Die kent elk kind van als in de slaapkamer het lampje wordt uitgeknipt. De tegenstellingen die het boekje aanbiedt zijn ‘uit het leven gegrepen’ en in de meeste gevallen direct herkenbaar. De tegenstellingen nodigen uit om in de eigen omgeving naar andere voorbeelden te zoeken. En wellicht zijn er kinderen die nieuwe tegenstrijdigheden bedenken. Ook is het een mooi boekje om in de hand te houden met stevige kartonnen pagina's die tegen een stootje kunnen.
 

De Leespluim van de maand juni 2014 gaat naar het boek Van licht en donker, Tegenstellingen van Xavier Deneux, Uitgeverij Clavis. Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

Juryrapport: Leespluim van de maand juni 2014

Zeker, het is een boekje om te bekijken. Maar het is ook heerlijk om het in de hand te houden. En je kunt het een jong kind geven zonder bang te hoeven zijn dat het in flarden gaat. Een stevige omslag met afgeronde hoeken en kartonnen pagina’s die tegen een stootje kunnen. Een boekje vol tegenstellingen, de titel geeft er meteen al een prijs: licht en donker. Die kent elk kind van als in de slaapkamer het lampje wordt uitgeknipt. De tegenstellingen die het boekje aanbiedt zijn ‘uit het leven gegrepen’ en in de meeste gevallen direct herkenbaar.

En voor wie nog mocht twijfelen zijn er korte bijschriften. Het boekje begint met ‘vierkant en rond’. Op de linker pagina een stapeling van vijf vierkanten van groot naar klein, in heldere kleuren en bovendien tastbaar doordat ze als het ware op de pagina liggen. Rechts een cirkel die verdiept in het karton ligt en zich dus ook laat aftasten. Dan volgen ‘wit en zwart’ ; een witte poes naast een zwart vlak met een muis. Zo gaat het verder en volgen er nog acht tegenstellingen. Telkens een opgehoogde naast een verdiept liggende afbeelding.

De woorden onderaan de pagina’s zijn beslist niet allen zaligmakend. Het is heel goed mogelijk dat kinderen een bepaalde tegenstelling anders benoemen dan het boek doet. Neem bijvoorbeeld de leeuw die achter tralies zit naast diezelfde leeuw maar dan met de tralies omhoog. ‘Opgesloten en vrij’ luidt de tekst maar een kind zou ook kunnen zeggen: ‘dicht en open’, en waarom niet?

De tegenstellingen in het boek nodigen uit om in de eigen omgeving naar andere voorbeelden te zoeken. En wellicht zijn er kinderen de nieuwe tegenstrijdigheden bedenken. Wie weet welke verrassingen er nog te wachten staan.

Boekgegevens
Titel: Van licht en donker, Tegenstellingen
Auteur & illustrator: Xavier Deneux
ISBN: 978 90 448 1869 7
Uitgeverij Clavis, € 15,95
Prentenboek vanaf 3 jaar