Van wie is die hoed?

Op het omslag zien we een punthoed met een ster, een kok, een tovenaar, een jongetje en een sneeuwpop. De tovenaar kijkt ons met schrikogen en geschrokken opgetrokken armen aan, het is ook daarom duidelijk van wie de hoed is.
Van wie is die hoed?

 

Op de eerste pagina weten wij dat dat we een koksmuts zien. Is die van de ridder, de amazone, de jonge vrouw in de zomerjurk of de kok? De oudere kleuters weten ook dat de muts van de kok is, de peuters aarzelen misschien even, maar op de volgende pagina overtuigt iedereen: de kok met muts serveert een terrine aan een deftige dame aan een mooi gedekte tafel. Wat een mooi woord is terrine, kenden we dat al? We zien ook nog een tafelkleed met bloemen, een fles en twee glazen, een lamp en we zien nog net een stukje van de keuken met ladenkasten, pannen op een fornuis. En wat ligt er op de grond? Een hilarisch moment is aangekondigd door de bananenschil waar de kok met terrine nu ieder moment mee kan uitglijden.
De tweede hoe is een kroon, dus is er een koning bij het gezelschap aangeschoven. Wie is er verdwenen? O, het is de ridder die verderop in het boek weer terugkomt met helm en draak. De koning wordt geportretteerd, ook alweer een mooi moeilijk woord! Hij zit op een stoel maar de schilder heeft hem op een paard gezet en hee, dat is gek, de man op het schilderij lijkt helemaal niet op de koning?

En op deze manier zien we nog een mijter, een zonnehoed, een cap, een helm, een hoge hoed en een feestmuts. En steeds bedenken wie er als figuur is afgevallen en bijgekomen. Op de achterkant van het omslag heeft de tovenaar zijn hoed weer terug en doet verwoede pogingen de toverspreuk goed uit te voeren.
Mooie tekeningen van Thé Tjong-Khing, met veel humoristische details. Zowel voor peuters als oudere kleuters is er veel te ontdekken, om over te praten en te bekijken. Het is een boek zonder tekst, je kunt alles zelf bedenken. Door het  formaat zal het vooral in een kleine groep goed te gebruiken zijn. 


Boekgegevens Van wie is die hoed?

ISBN                      : 9789025759681

Uitgeverij           : Gottmer, € 8,95                            

Prentenboek    : vanaf 2 jaar

Thema’s              : mensen, seizoenen, beroepen