Activiteiten

Prentenboeken en voorleesverhalen bieden tal van aanknopingspunten voor aanvullende activiteiten met jonge kinderen in de verschillende vormen van opvang. Activiteiten die de taalvaardigheid helpen stimuleren, ruimtelijk inzicht bevorderen, nieuwe ontdekkingen in kaart brengen, plezier in (samen)spel en bewegen doorgeven, de fantasie prikkelen.

Bij ieder boek dat bekroond is met een Leespluim op deze site is een aanzet gegeven ermee aan de slag te gaan door over onderwerpen verder te praten, er creatieve projecten mee op te zetten, thematafels in te richten etc. En natuurlijk is er nog veel meer mee te bedenken. De ideeën die hier staan brengen je vast op tal van andere ideeën.

De zoektocht van papa ZeepaardjeMet dit mooie boek leren peuters niet alleen tellen, maar ook heel veel bijzonderheden over de onderwaterwereld. De heldere kleuren en het stevige papier zorgen ervoor dat peuters lang en steeds opnieuw kunnen blijven zoeken naar het zeepaardje dat verdwenen is.
Papa Wapper redt de kinderboerderijIn het juryrapport staat een enthousiaste beschrijving van het verhaal. Een verhaal waar ook veel activiteiten bij te bedenken zijn. Een paar ideeën waar ook weer op te variëren is, vind je hier beschreven.
Van licht en donker, TegenstellingenIn het juryrapport kun je lezen dat ‘Van licht en donker’ een boekje is om te bekijken maar ook om vast te houden. Het is gemaakt van stevig karton en de getekende tegenstellingen kun je ook nog voelen met je handen.
Broertje ruilenIn het juryrapport vind je een beschrijving van het verhaal en de illustraties. Het is een leuk verhaal om over te praten met kinderen die zelf een broertje of zusje hebben gekregen. Lees het verhaal eerst helemaal voor en kijk samen met de kinderen naar de illustraties.
Agent en Boef en de fopmoppenLees het boek in een klein groepje voor en laat de kinderen de tekeningen goed bekijken.
Het kleine rijksmuseumHet kleine rijksmuseum is geen voorleesboek maar een kijk-raad-herken-en benoem-boek. Samen met jonge kinderen kun je de plaatjes en de woorden ‘lezen
Ik wil ook!Konosja heeft een rood tapijtje, dat hij voor van alles kan gebruiken. Als hangmat bijvoorbeeld, of als picknickkleed. Hij kan eronder schuilen als het regent en ermee van een heuvel af glijden. Alle dieren die het zien roepen: ‘Ik wil ook!’
Keteltje Prinses op lesTwee zwiepstaartjes, een kroontje en stoere laarzen. Keteltje is een prinses met pit! Koningin Moeder wil dat Keteltje een nette prinses wordt. Ze moet op les, zodat ze straks koninklijk kan zwaaien, lintjes doorknippen en keurig telefoneren. Laat dat maar aan Keteltje over.
Nog eentje voor het slapen gaanEen boek vol verhalen en versjes die erom vragen voorgelezen te worden is een praktisch bezit. De grote afwisseling maakt dit prentenboek aantrekkelijk. De ene keer een verhaal over Spuit Elf, een brandweerolifantje, dan een sprookje over een keizer die in zijn blootje loopt, of een versje over een klein stationnetje of… een ander spannend, gek of vrolijk verhaal
Alles wat overblijftUil wil graag vrienden die thee bij hem komen drinken maar zijn huis staat zo vol met verzamelingen dat er geen ruimte is voor vrienden. In het juryrapport vind je een beschrijving van het verhaal en de illustraties. Lees het verhaal helemaal voor en kijk samen met de kinderen naar de illustraties.