Winnaars 2015

Januari

Sneeuwwitje de geit breit sokken, voor iedereen. Maar vandaag heeft ze zin in iets nieuws. En wat springt er van haar pennen? Een geitje, en nog één, en nog één. Wat springen ze vrolijk rond. En moet je nou eens kijken, die poot is oranje, en die, die is blauw.

April

Een verhaal zonder woorden spreekt al je zintuigen aan. Je verliest je in de tekeningen en vertaalt het verhaal dat zich daarin verschuilt met al je zintuigen: geuren stijgen op, spanning is duidelijk voelbaar, je proeft de sfeer en ziet de ontwikkeling op iedere bladzijde.

Juli

Een leeuw in mijn cornflakesEen leeuw in mijn cornflakes is een bijzonder overdreven en ongeloofwaardig verhaal en daarom zo verschrikkelijk leuk. Wie heeft er nooit zegeltjes geknipt en geplakt om de beker van zijn dromen over de post toegestuurd te krijgen of een wedstrijd te winnen naar een fantastisch pretpark?

Oktober

Een intrigerende titel, blijkbaar is het ontbreken van tekeningen een belangrijke eigenschap van dit boek. Waarschijnlijk is het zelfs het onderwerp van het boek! Het ziet er een beetje saai uit, en dan ook nog geen tekeningen. Gefopt! Dit is een heel leuk boek. Het vraagt wel iets van je als voorlezer. Het is dan ook aan te raden het een paar keer door te nemen voordat je er mee aan de slag gaat met een groepje kleuters . Eerst een beetje oefenen kan geen kwaad want je moet wel je cabaretiertalenten aanboren.

Februari

Een mooi, stevig, vierkant kartonboekje met daarin, zoals op het omslag, staat 6 prenten om naar te kijken en 6 geluiden om naar te luisteren. Een boekje voor peuters vanaf 12 maanden waarmee ze kennismaken met muziekinstrumenten van overal ter wereld.

Mei

Doei! staat er heel vrolijk op de voorkant van dit grote prentenboek, en er vliegt een meisje door de lucht over een landschap met cipressen en een olifant in een bootje. Dat meisje heet Maartje. Ze woont in een huis met haar vader, moeder, broer Bor en haar knuffels Puk de Beer, Balletpop Evelina, Kangoeroe en Koala.

Augustus

Poesje MauwEen kloek formaat, stevig karton, kleurrijke illustraties van sympathieke beesten die hun eigen karakter behouden en ook passen bij het liedje waar ze de hoofdrol in spelen.

November

Konijn is op zoek naar het andere konijn! Hij probeert het te vinden door een van de dichte kaartjes op de volgende bladzijden om te draaien. Maar hij vindt het vliegtuig en gaat op reis. Hij vraagt de vogels of ze hem kunnen helpen. Dat willen ze wel. Totdat ze een vlucht andere vogels tegenkomen en besluiten naar de zon te vliegen. Konijn moet snel op een eiland landen omdat zijn vliegtuig stukgaat.

Maart

'Iedereen vond dat alles precies was zoals het moest zijn. Iedereen. Behalve meneer Tijger.’ Zo begint het verhaal waarin meneer Tijger zich steeds meer verzet tegen al die keurige regeltjes en saaie gewoontes. Meneer Tijger wil wel eens lol hebben, uit de band springen, eens iets anders proberen. En op een dag doet hij dat gewoon!

Juni

Een groot roze boek met een enorme stapel matrassen in allerlei dessins en kleuren op de voorkant. Bovenop de stapel een prinses die wat ongelukkig kijkt. Ha, dat is vast de prinses op de erwt. En zo zijn zeven sprookjes met veel verbeeldingskracht, in prachtige kleuren, subtiele details karaktervol uitgebeeld door Noëlle Smit. Het zijn sprookjes van Grimm, Andersen en Perrault, een leuke keuze.

September

Van wie is die hoed?Op het omslag zien we een punthoed met een ster, een kok, een tovenaar, een jongetje en een sneeuwpop. De tovenaar kijkt ons met schrikogen en geschrokken opgetrokken armen aan, het is ook daarom duidelijk van wie de hoed is.

December

Kijk uit voor Super Uil! Op zijn nachtelijke tochten op zoek naar eten is hij onherkenbaar vermomd. Hij zit vol listen, is super snel en heeft een scherp verstand. Door zich te vermommen als een wortel denkt hij een konijntje te kunnen verschalken, het lammetje probeert hij te verleiden door zich als een moederschaap voor te doen, het duifje wordt verleid met uil als vogelbadje. We zouden bijna bang worden van deze snelle, meedogenloze, bijdehante super uil. Maar wacht eens eventjes...