Doei!

Doei! staat er heel vrolijk op de voorkant van dit grote prentenboek, en er vliegt een meisje door de lucht over een landschap met cipressen en een olifant in een bootje. Dat meisje heet Maartje. Ze woont in een huis met haar vader, moeder, broer Bor en haar knuffels Puk de Beer, Balletpop Evelina, Kangoeroe en Koala.

 

Wanneer Maartje gaat slapen krijgt ze een welterustenkus van papa en mama, ze knuffelt haar knuffels en daarna roept haar grote broer vanuit zijn kamer: ‘Doei!’ En dan vliegt ze weg in haar droom, elke nacht, samen met haar knuffels. Over landschappen, eilanden, bergen. ‘s Morgens aan het ontbijt vertelt Maartje waar ze die nacht geweest is.Maar dan zegt Bor: ‘Je kletst. Dromen zijn verzonnen.’ Bor vindt ook Maartjes vliegspelletjes op het schoolplein en het vleugelpak dat mama voor haar maakt maar niks. Papa en mama worden boos op hem en hij moet sorry tegen zijn zusje zeggen. Dat doet hij, maar Maartje hoort die avond geen ‘Doei!’ meer…
Ze ligt er wakker van en vraagt Bor waar hij dan van droomt, maar Bor zegt dat hij niks droomt, helemaal niks. Hoe kan ze hem helpen? Opeens weet ze het. Ze brengt Puk de Beer, Balletpop Evelina, Kangoeroe en Koala midden in de nacht naar Bor, zij weten wel wat ze moeten doen. De volgende ochtend lacht Bor naar Maartje en zegt: ‘Mam, blijf jij maar thuis. Vandaag fiets ik met Maartje. Doei!’ En Maartje? Die zegt het ook. ‘Doei!’

Heel subtiel, zonder woorden, weet Maartje hoe ze zonder woorden Bor kan bereiken. En het is duidelijk dat Bor de boodschap heeft ontvangen, ook daar zijn weinig woorden voor nodig.
Doei! is een prachtig prentenboek om met een klein groepje kinderen te lezen, te bekijken en over te praten. Er is veel te ontdekken en veel bij te vertellen. De stoere linosnedes in combinatie met de zachtere verftekeningen, de afwisseling van kleur en zwart-wit ondersteunen de poëtische, korte teksten en vertalen beeldend de bijna magisch-realistische sfeer.

 

Boekgegevens

Titel                               : Doei!

Auteur & illustrator          : Edward van de Vendel en Marije Tolman

ISBN                             : 9789045117317

Uitgeverij                       : Querido, € 17,50                            

Prentenboek                   : vanaf 4 jaar

Thema’s                         : familie, fantasie, emoties