Alles wat overblijft

Een rommelpot, een sloddervogel, een verschrikking! Zo denken de dieren in het bos over Uil. Zijn huis barst bijna uit elkaar, zoveel spulletjes heeft hij erin opgeslagen. Zoveel dat hij er zelf nauwelijks bij kan. En om iemand op theevisite te vragen is al helemaal geen plaats. Tot op een dag Eekhoorn de boom van Uil in rent. Een verhaal dat kinderen zeker zal aanspreken want, al hebben ze geen verzameling zoals Uil, ze bezitten vast ook spulletjes waaraan ze gehecht zijn en moeilijk afstand van kunnen doen.

 

De Leespluim van de maand maart 2014 gaat naar het boek Alles wat overblijft van Janna de Lathouder & Anne Schneider, uitgeverij Clavis. Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

Juryrapport: Leespluim van de maand maart 2014

Een rommelpot, een sloddervogel, een verschrikking! Zo denken de dieren in het bos over Uil. Zijn huis barst bijna uit elkaar, zoveel spulletjes heeft hij erin opgeslagen. Zoveel dat hij er zelf nauwelijks bij kan. En om iemand op theevisite te vragen is al helemaal geen plaats. Tot op een dag Eekhoorn de boom van Uil in rent. Even later liggen ze allebei op de grond, tussen alle spulletjes. Eekhoorn vindt het allemaal troep maar Uil is trots op zijn spulletjes, op wat hij zijn verzameling noemt: Alles Wat Overblijft. Want aan alles wat hij heeft bewaard zit een verhaal vast en hij vertelt Eekhoorn allerlei spannende, grappige, mooie en bijzondere verhalen. Die luistert met stijgende bewondering en roept uit dat het niet zomaar verhalen zijn maar herinneringen. Maar verhalen of herinneringen, Uil kan zijn huis niet meer in of uit. Dan stelt de praktische Eekhoorn voor alle spulletjes weg te doen en alleen de herinneringen te bewaren. Het kost Uil enige zelfoverwinning maar hij begint met de opruiming. Even later heeft Uil zich bedacht: hij begint zijn spullen weer naar binnen te brengen. Hij gaat een spullententoonstelling inrichten. Eekhoorn vindt het maar een stom idee maar dan krijgt hij ineens een briljant plan. Uil moet geen spullenmuseum maken, maar een vertelmuseum, zonder spulletjes. Alleen de verhalen blijven over en die kan Uil vertellen aan de bezoekers. En die krijgen allemaal een kopje thee. Uil is meteen enthousiast. Zijn verzameling Overblijfsels gaat de deur uit, zijn verhalen zitten in zijn hoofd. En zo zien we op een van de laatste pagina’s de dieren uit het bos aandachtig luisteren naar de herinneringen die Uil vertelt. Onder het genot van een kopje thee. Als ze zijn vertrokken – maar ze zullen terugkomen – wassen Uil en Eekhoorn de theekopjes af. Dan kondigt Uil aan dat hij een nieuwe verzameling gaat beginnen: een verzameling van vrienden!

Een verhaal dat kinderen zeker zal aanspreken want, al hebben ze geen verzameling zoals Uil, ze bezitten ook spulletjes waaraan ze gehecht zijn en moeilijk afstand van kunnen doen. In ieder geval kunnen ze genieten van de kostelijke illustraties die allerlei gemoedstoestanden van Uil laten zien en diens rijke verzameling.

Boekgegevens
Titel: Alles wat overblijft
Auteur & illustrator: Janna de Lathouder & Anne Schneider
ISBN: 978 90 448 2033 1
Uitgeverij Clavis, € 14,95
Prentenboek vanaf 5 jaar