Als iedereen slaapt

Midden in de nacht wordt Hanna wakker. Ze stelt vast dat grote zus diep ligt te slapen. In gezelschap van poes Kito sluipt ze de trap af en gaat naar de wc. Even kijkt Hanna in de slaapkamer van papa en mama: iedereen slaapt. Ze kan nu doen wat ze wil...
Met eenvoudige maar treffende teksten vertelt Komako Sakai hoe Hanna als jongste kind uit een gezin ervan geniet eens ongestoord uit de koelkast te snoepen en met het speelgoed van haar grote zus te spelen.

 

De Leespluim van de maand september 2014 gaat naar het boek Als iedereen slaapt van Komako Sakai, Uitgeverij De Eenhoorn. Hier volgt het juryrapport.


Juryrapport: Leespluim van de maand september 2014

Hanna slaapt samen met haar grote zus op een kamer. Midden in de nacht wordt ze wakker. Hanna stelt vast dat grote zus diep ligt te slapen. In gezelschap van poes Kito sluipt ze de trap af en gaat naar de wc. Even kijkt Hanna in de slaapkamer van papa en mama: iedereen slaapt.
Ze kan nu doen wat ze wil. Hanna geeft Kito een kommetje melk en snoept zelf van de kersen. ‘Er is niemand die zegt dat het niet mag. Helemaal niemand.’
Als Hanna terugkomt in haar slaapkamer, pakt ze speelgoed van grote zus en kruipt ermee onder de deken. Ze speelt totdat ze plotseling iets hoort: ‘Roekoe, roekoe...’ Bij het raam ontdekt ze in het opkomende licht een prachtige duif. Maar dan opeens zijn haar ogen heel moe. Geeuwend valt ze in slaap in het bed van haar grote zus, met Kito opgekruld naast haar.

Met eenvoudige maar treffende teksten vertelt Komako Sakai hoe Hanna als jongste kind uit een gezin ervan geniet eens ongestoord uit de koelkast te snoepen en met het speelgoed van haar grote zus te spelen. Elk kind dat in zo’n situatie verkeert, zal het gevoel herkennen. Bovendien is ieder kind ’s nachts wel eens wakker.

Het verhaal laat zich gemakkelijk voorlezen. Het is spannend, een beetje geheimzinnig, maar ademt een sfeer van huiselijke geborgenheid.

De illustraties zijn van een zeldzame schoonheid en geven door de subtiele blauwe nachtwaas een uitstekende weergave van de verstilde nachtsfeer. Door het zorgvuldig afgewogen kleurgebruik, het perspectief en de effectief gekozen lichaamstaal van Hanna en Kito, spreekt dit boek enorm tot de verbeelding. Daarnaast biedt het aanknopingspunten om met kinderen over de nacht te praten, want dat er ’s nachts meer te zien is dan alleen een duif zal elke peuter bevestigen.

Deze titel is, behalve met een KIDDO-Leespluim, ook bekroond met een Vlag en Wimpel 2014.

Boekgegevens
Titel: Als iedereen slaapt
Auteur & illustrator: Komako Sakai
Tekstbewerking: Siska Goeminne

ISBN: 978 90 583 8875 9
Uitgeverij De Eenhoorn, € 14,50
Prentenboek vanaf 3 jaar