Bas & Daan graven een gat

Bas en Daan graven inderdaad een gat, en wat voor een gat! Uiterst serieus bepalen ze de plek waar ze zullen gaan graven en nog serieuzer besluiten ze door te graven totdat ze iets heel bijzonders hebben gevonden. En hond gaat mee.
Bas & Daan graven een gat


Het gat wordt al snel dieper en dieper. Misschien graven ze in een verkeerde richting? Bas en Daan besluiten ieder een andere kant op te gaan. Dat biedt meer kans. Maar ze vinden nog steeds niet iets heel bijzonders. Dan maar recht naar beneden. In de tussentijd ziet de lezer dat Bas en Daan om de schatten heen graven en zo volkomen opgaan in het graven dat ze niet letten op de aanwijzingen die hond ze geeft. Je zou willen roepen ‘Nee Bas en Daan nog even rechtdoor en je bent er!’ Je krijgt bijna jeuk van hun stugge doorzettingsvermogen, je wilt dat ze de schat vinden. 

Een fascinerend verhaal waarbij de lezer bijna letterlijk de grond ingetrokken wordt. Aanvankelijk is het gat klein en vult de tekening alleen de onderkant van de pagina. Het gat wordt dieper, de poes en de appelboom verdwijnen uit beeld. We volgen Bas en Daan op hun tocht door de aarde, raken het contact met de buitenwereld kwijt en zijn getuige van hun verkeerde keuzes. Een mooi samenspel van tekst en illustraties. En hoewel het gegeven helder en (on)praktisch lijkt, biedt het einde ruimte voor tal van speculaties. Misschien hebben Bas en Daan toch iets heel bijzonders gevonden?

 

Boekgegevens

Titel Bas & Daan graven een gat
Auteur en illustrator Mac Barnett, Jon Klassen
ISBN 978 90 896 7181 3
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren
Prijs € 13,50
Categorie Prentenboek, vanaf 4 jaar

 

 


Koop dit boek Juryrapport