Het Boekenliefje

‘In elk bed van Holletje-in-‘t-Bos werd een verhaaltje gelezen voor het slapengaan.’ Zo staat het in het begin van het boek. En mochten die woorden niet overtuigen, dan de illustraties wel.

Juryrapport: KIDDO‐Leespluim van de maand december 2013

‘In elk bed van Holletje-in-‘t-Bos werd een verhaaltje gelezen voor het slapengaan.’ Zo staat het in het begin van het boek. En mochten die woorden niet overtuigen, dan de illustraties wel. 
In al die knusse kamertjes in de bomen en onder de grond lezen dierenouders hun dierenkinderen voor. Van uil tot mol. Verhalen over draken, heksen, piraten en prinsessen die op een erwt willen slapen. Ook konijntje Lisa Langoor leest een verhaal, over een meisje met een rood kapje. Dan bewegen even de gordijnen en voor ze het beseft is haar boek weg. Zo gebeurt het ook bij de buren, avond na avond verdwijnen er boeken. Allerlei geruchten doen de ronde maar niemand weet wat er precies aan de hand is. 
Alleen Lisa Langoor bedenkt een plannetje om de dief in de val te lokken. Het lukt haar de boekendief te betrappen maar ze is hoogst verbaasd als ze een klein wezentje met een zacht stemmetje aantreft. Wat blijkt? Het wezentje is boeken gaan stelen omdat het niemand had die ’s avonds een verhaaltje voorlas. Eigenlijk, zo begrijpt Lisa Langoor, was het wezentje een Boekenliefje maar omdat het helemaal alleen was en niet werd voorgelezen, werd het een Boekendiefje. 
Weer is het Lisa Langoor die uitkomst brengt. Boekenliefje – want zo heet het wezentje voortaan, moet natuurlijk alle boeken terugbrengen en op de juiste boekenplank terugzetten. Blijdschap is er bij de dieren want ze kunnen hun dierenkinderen weer voorlezen. En Boekenliefje kan meeluisteren naar al die grappige, spannende, vreemde, vrolijke verhaaltjes.
Zoals bij de dieren bij Holletje-in-‘t-Bos, zo zou het ook in de mensenwereld moeten gaan. De grote mensen, vaders en moeders, moeten hun mensenkinderen ook een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan. Dan worden ze allemaal Boekenliefjes. En hoe heerlijk dat voorlezen is, kun je goed zien op de prachtige, warme illustraties. De Wet van Keteltje (in ‘Keteltje, Prinses op les’, KIDDO-Leespluim van november 2013) formuleert het glashelder: ‘Ieder kind moet minstens één verhaaltje voorgelezen krijgen voor het slapengaan.’