Het monsterbonsterbulderboek

Het is een titel die lekker in de mond ligt. Je kunt hem eng maken door de woorden dreigend fluisterend uit te spreken, hij wordt vrolijk door met heldere stem de nadruk op de eerste lettergrepen te leggen. Er ontstaat dan ook een ritme waardoor je vanzelf gaat bewegen.

Op het omslag kijken een groot groen monster en een jongetje dat aan een vinger in zijn hand hangt elkaar aan, ze glimlachen.  Dat jongetje is Bruno. Hij houdt van stampen en bonken. Van razen en ronken. Van rollen en loeien en nog veel meer ritmische onhebbelijkheden. Zijn vader en moeder vinden hem een monster en willen dat hij niet zo vies doet onder het eten. Wanneer het tijd is om naar bed te gaan heeft Bruno daar helemaal geen zin in. Monsters worden nooit moe.

 

Gelukkig kan Bruno toveren. Hij blaast op zijn tovertoeter  ‘Monsterbonsterbulderbek, monsters zijn te gek!’ En zijn ouders veranderen in een groen harig en rood gestippeld monster. En kijk, de hond wordt een vliegend draakje. Bruno vindt het geweldig, ze hebben een monsterlijke lol. Ze slurpen, smakken, smeren pindakaas tegen het behang en klodders jam vliegen door de kamer.  Wanneer Bruno een scheut stoop over zijn hoofd krijgt zie je al aankomen dat hij het niet lang meer leuk vindt, hij begint ook een beetje moe te worden. De monsters brengen hem naar bed. En niet eerst in bad want monsters gaan niet in bad, en niet in het bed, monsters slapen onder het bed. Ook krijgen monsters geen kusje, verhaaltje of knuffel. De monsters monsteren maar door en eten Bruno’s speelgoed op. O nee, daar verdwijnt Bruno’s tovertoeter in een grote groene mond. Snel bedenkt Bruno een list. Hij geeft monsterpapa een dikke zoen en van pure ellende spuugt die de tovertoeter weer uit. Bruno blaast en de monsters worden weer papa en mama die zich een hoedje schrikken van de rommel. Met nog een keer blazen is dat probleem ook opgelost: Monsterbonsterbulderbende, weg met die ellende!’ Papa brengt Bruno naar bed die meteen in slaap valt.

 

Een prachtig verhaal om voor te lezen aan peuters en kleuters. Het thema is bekend: je wens kan zich tegen je keren. Maar de uitwerking met de allitererende, ritmische, klankrijke woorden, de geweldige tekeningen met de vele details zorgen voor een uitgelaten sfeer waarin gegriezeld en gelachen kan worden.

 

Boekgegevens

Titel Het monsterbonsterbulderboek
Auteurs Jozua Douglas & Marieke Nelissen 
   
ISBN 978 90 261 4135 5
Uitgeverij De Fontein
Prijs € 13,99
Categorie Prentenboek, vanaf 4 jaar

 

 


 

Koop dit boek Juryrapport