Nog eentje voor het slapen gaan...

In tal van gezinnen maakt het voorlezen een vast onderdeel uit van de rituelen rond het slapen gaan. Zo niet, dan is het nu een geschikt ogenblik om ermee te beginnen. Een boek vol verhalen en versjes die erom vragen voorgelezen te worden is dan een praktisch bezit. De grote afwisseling maakt dit prentenboek aantrekkelijk. De ene keer een verhaal over Spuit Elf, een brandweerolifantje, dan een sprookje over een keizer die in zijn blootje loopt, of een versje over een klein stationnetje of… een ander spannend, gek of vrolijk verhaal.

 

De Leespluim van de maand januari 2014 gaat naar het boek Nog eentje voor het slapen gaan... van Harmen van Straaten, uitgeverij Kluitman. Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

Juryrapport: Leespluim van de maand januari 2014

‘Naar bed, naar bed, zei Duimelot…’ Met deze overbekende regel van een klassiek kinderversje begint dit boek. U kent ongetwijfeld het vervolg maar zou ‘Eerst een verhaaltje, zei Likkepot’ niet een passende tweede regel zijn? In tal van gezinnen maakt het voorlezen een vast onderdeel uit van de rituelen rond het slapen gaan. Zo niet, dan is het nu een geschikt ogenblik om ermee te beginnen. Een boek vol verhalen en versjes die erom vragen voorgelezen te worden is dan een praktisch bezit. De grote afwisseling maakt Nog ééntje voor het slapen... gaan aantrekkelijk. De ene keer een verhaal over Spuit Elf, een brandweerolifantje, dan een sprookje over een keizer die in zijn blootje loopt, of een versje over een klein stationnetje of… een ander spannend, gek of vrolijk verhaal. Soms komen in een verhaal bekenden uit een ander boek voor, zoals Kleintje Beer, Henkie Tenkie en de stoere Tim. Er staan in het boek ook een paar leuke zoekplaten. Zelfs een kind dat nog niet aan lezen toe is, kan samen met een volwassene de verhaaltjes ‘meelezen’. Kortom, variatie in overvloed. En, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, deze KIDDO-Leespluimwinnaar is rijkelijk geïllustreerd met grote en kleine tekeningen, speels en springerig. In een zeer persoonlijke stijl zet Harmen van Straaten een stoet van mensen en dieren neer. Dat alles bij elkaar levert een vrolijk boek op. Vrolijk om naar te kijken, om uit voor te lezen en om naar te luisteren. Een heerlijk boek om kinderen te laten ervaren hoe fijn het is om al die verschillende verhalen en versjes te horen. Ze zullen uitkijken naar het moment waarop ze zelf kunnen lezen. Zo halverwege het boek krijgen ze ook nog een wijze raad mee: ‘Er is één ding dat u nooit moet doen: Geef een sprekende kikker geen zoen!’ Hoewel…

Boekgegevens
Titel: Nog eentje voor het slapen gaan
Auteur & illustrator: Harmen van Straaten
ISBN: 978 90 206 8290 8
Uitgeverij Kluitman, € 19,95
Prentenboek vanaf ca. 2,5 jaar