Papa Wapper redt de kinderboerderij

Wat doe je als fraaie bomen en een speelveldje moeten wijken voor parkeerplaatsen en kantoren? Je gaat actievoeren! En dat is precies wat Papa Wapper en zijn dochter Spruitje gaan doen. Rondom dit centrale verhaal spelen zich nog een paar kleine gebeurtenissen af waaruit duidelijk blijkt dat papa Wapper geen doorsnee vader is. Zijn optimisme en inventiviteit zullen kinderen aanspreken, en geeft de volwassen lezer nu en dan een stevige knipoog. Een kostelijk dwaas verhaal met hilarische illustraties.

 

De Leespluim van de maand april 2014 gaat naar het boek Papa Wapper redt de kinderboerderij van Marianne Busser en Ron Schröder, uitgeverij The House of Books. Hier volgt het juryrapport van Leespluimjuryvoorzitter Herman Kakebeeke.

Juryrapport: Leespluim van de maand april 2014

Wat doe je als fraaie bomen moeten wijken voor parkeerplaatsen, als een karakteristiek buurtje plaats moet maken voor een kantoorkolos, als een speelveldje dreigt te verdwijnen? Je gaat actievoeren. En dat is precies wat papa Wapper en zijn dochter Spruitje gaan doen als ze horen dat de kinderboerderij op last van de burgemeester moet verdwijnen. Dat er dan ook geen plaats meer is voor Knorremans, hun lievelingsvarken dat ze van de gehaktmolen hebben gered. Ze gaan verhaal halen bij de burgemeester. Die is niet thuis maar als ze rondlopen in zijn tuin doen ze een paar opmerkelijke ontdekkingen. Aangezien de koningin de baas is van de burgemeester leggen ze haar de zaak voor. Het noemen van de naam Wapper volstaat om direct tot hare majesteit te worden toegelaten. Dan blijkt dat ze met een duister zaakje te maken hebben. Zo duister dat de koningin zich er zelf mee gaat bemoeien, incognito. In het rode vrachtwagentje van papa Wapper rijden ze naar de burgemeester. Die ontkent natuurlijk alles tegenover die vreemde dame, maar als ze dan haar kroon opzet bekent de burgemeester dat hij het geld dat de koningin hem speciaal voor de kinderboerderij had gestuurd voor privédoelen heeft gebruikt. De volgende dag, als de verjaardag van Spruitje wordt gevierd en iedereen heerlijk taart zit te eten, staat de ex-burgemeester een diepe kuil te graven voor een vijver in de kinderboerderij. Rondom dit centrale verhaal spelen zich nog een paar kleine gebeurtenissen af waaruit duidelijk blijkt dat papa Wapper geen doorsnee vader is. Je kunt je voorstellen dat zijn optimisme en inventiviteit kinderen zullen aanspreken, en de volwassen lezer nu en dan een stevige knipoog geeft. Een kostelijk dwaas verhaal dat in niet geringe mate wordt versterkt  door de hilarische illustraties. Met als majesteitelijk hoogtepunt het portret van de koningin door Marius van Dokkum.

Boekgegevens
Titel: Papa Wapper redt de kinderboerderij
Auteurs: Marianne Busser en Ron Schröder
Illustrator: Marius van Dokkum
ISBN: 978 90 443 4074 7
Uitgeverij The House of Books, € 14,95
Prentenboek voor 4-6 jaar