Steen voor steen

Een kleine muis wil een bloem plukken van een oude muur. Als er een steen meekomt met de bloem, kan hij er voor het eerst doorheen kijken. Nieuwsgierig breekt hij samen met zijn vriendjes steen voor steen de muur af. En wat blijkt? Er is nóg een eiland, waar heel andere dieren wonen dan op hun eigen eiland! Met zijn allen maken ze vervolgens van de stenen van de muur een brug die hun eilanden met elkaar verbindt.
Steen voor steen

 

Het omslag is een muur. Een muur die al iets prijsgeeft van zijn karakter. Het is een vriendelijke muur die toelaat dat een muisje er een steen tussenuit haalt zodat er een gekleurde bloem tevoorschijn komt. Bij het omslaan is de muur weer dicht? Was het een vergissing? Zijn we op het verkeerde been gezet? Ah, gelukkig. De muis plukt de bloem, de steen valt uit de muur en laat het landschap zien dat zich achter de muur bevindt. Steen voor steen breken de muis en zijn vriendjes de muur af, het landschap ontvouwt zich en blijkt te bestaan uit twee landtongen gescheiden door water. Op iedere oever staat een groepje beteuterde dieren. Wat nu?

Ze zijn duidelijk heel gemotiveerd elkaar te bereiken en komen tot het inzicht de stenen uit de muur te gebruiken om een brug te bouwen die beide oevers verbindt. Ze hebben er duidelijk plezier in en vallen elkaar lachend in de armen wanneer de brug gereed is.

‘Steen voor steen’ is een mooi, stevig boekje met een hoopvolle boodschap. Een boodschap die je als voorlezer zelf kunt verpakken en zo zwaar kunt maken als je wilt want het verhaal heeft geen tekst.

Bij het voorlezen vroeg een van de kinderen zich af hoe de stenen aan de andere kant kwamen. Daar was al over nagedacht: natuurlijk door ze over te gooien.

Een boek voor peuters en kleuters met een verhaal dat hen uitnodigt en aanknopingspunten biedt hun fantasie te gebruiken om hun eigen boodschap onder woorden te brengen.

Giuliano Ferri heeft al meer boeken voor jonge kinderen gemaakt. Zijn ‘Kiekeboe!’ werd BoekStart Babyboekje in 2016.

Boekgegevens 

Titel Steen voor steen
Auteur Giuliano Ferri
ISBN 9789051165128
Uitgeverij de Vier Windstreken
Prijs € 9,95
Categorie Prentenboek, vanaf 4 jaar

 

 


 

Koop dit boek Juryrapport