Wie doet dat toch?

Op het omslag is al te zien dat het heel spannend wordt: een agent doet met een vergrootglas ernstig onderzoek bij een afgebroken stoplicht. We zitten meteen midden in het verhaal: De heisa begon met een kapotte wip. Hij was helemaal doormidden. We zien verschrikte kinderen en ontdane ouders. Maar het blijft niet bij de wip...
Wie doet dat toch?


Een wandelstok is in tweeën, de nieuwe hengel van Bob, Johanna’s blokfluit en de hockeystick van Floris-Jan, allemaal naar de gallemiezen. Ook de basketbal en het stoplicht moeten het ontgelden. Het leven is totaal ontregeld. WIE DOET DAT TOCH?

Iedereen gaat op zijn manier op zoek naar de dader en er worden tal van onterechte beschuldigingen geuit. Het was niet de kapper met zijn schaar of de houthakker met zijn bijl. Een dappere politieagent gaat op onderzoek uit, volgt het spoor van doorgeknaagde palen en vindt uiteindelijk een aanwijzing. Het is een bever! Een bever die alles doorgeknaagd. Hup, naar de gevangenis met die bever! Waar de bever natuurlijk gewoon de tralies doorknaagt… Politici, basketbalspelers en ouders vormen een actiegroep tegen de bever en lopen met dreigende spandoeken rond. Maar ondertussen gaat de bever gewoon door.

Een klein meisje negeert alle actiegroepen en loopt gewoon naar de bever zelf toe om vriendelijk te vragen of hij er mee op wil houden. Dat werkt! De bever had geen idee dat hij zoveel overlast bezorgde en vertrekt op zijn scooter terug naar het bos. En zo werd alles weer normaal. Wat een grappig verhaal en wat is het leuk geïllustreerd. De figuurtjes hebben afgeplatte hoofden, simpele lijven en sprieterige armen en benen. Ze maken een levendige indruk in wat gedempte kleuren. Hun gevoelens en emoties zijn duidelijk af te lezen van hun gezichten en bieden een prima uitgangspunt om daar met jonge kinderen over te praten. Ook mooi om te zien dat boosheid en luidruchtig commentaar het probleem niet oplost, wel het simpele idee om eerst eens even te vragen of de bever ermee op wil houden.

Je kunt je er zo een tekenfilm bij voorstellen. En dat is niet zo gek want de makers maken ook animatiefilms. Hun korte film ‘A Single Life’ werd genomineerd voor een Oscar.

Een verhaal en tekeningen met veel mogelijkheden om met jonge kinderen over te praten en te lachen.
 

Boekgegevens 

Titel Wie doet dat toch? 
Auteur Job, Joris en Marieke 
ISBN 978 90 206 8263 2
Uitgeverij Kluitman
Prijs € 13,99
Categorie Prentenboek, vanaf 5 jaar

 

 


 

Koop dit boek Juryrapport